KONYA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

ÖĞRETMENİMİZ AHMET ÇELİK'TEN KONYA EĞİTİM TARİHİNE IŞIK TUTAN İKİ ÖNEMLİ KİTAP

İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı AR-GE biriminde görev yapan öğretmen Ahmet Çelik'in hazırladığı "Osmanlıdan Cumhuriyete Konya Öğretmenleri" ve "Konya İmam Hatip Okulu (1951-1971 yılları arası)" isimli kitapların basımı, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildi.
ÖĞRETMENİMİZ AHMET ÇELİK'TEN KONYA EĞİTİM TARİHİNE IŞIK TUTAN İKİ ÖNEMLİ KİTAP

"Osmanlıdan Cumhuriyete Konya Öğretmenleri" adlı çalışma Osmanlı Devleti'nin son döneminde çeşitli eği­tim kurumlarında yetişerek Konya'da öğretmenliğe başlamış ve bu görevleri Cumhuriyet döneminde de devam eden, ömürlerini eğitime adamış 120 fedakâr eğitimcinin hayat hikâyesini kapsamaktadır.

Kitapta, Abdülgani Efendi, Ayaşlı Şakir, Abdülkadir Erdoğan, Veli Sabri Uyar, Ahmet Faik Soyman, Mehmet Ferit Uğur, Ahmet Necati Atalay, Mustafa Asım Tabanlı, Celalettin Ali İmer, Naci Fikret, Baha Gönenç, Namdar Rahmi Karatay, Ali Rıza Nalçacı, Memduh Yavuz Süslü ve İhsan Baykal, gibi 106'sı erkek; Fatma Zafer Hanım, Saliha Tomris Günbay, Fatma Tahire Yarkın, İffet Sıdıka Ayas ve Zekiye İzgi gibi 14'ü bayan eğitimci yer almaktadır.

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü arşivi ile Konya İl Eğitim Tarihi Müzesi'ndeki belgelere dayanılarak hazırlanan çalışmada Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişte Konya öğretmenlerinin merkez ve köylerde yaptığı fedakârlıklar belgelere dayanılarak anlatılmaktadır.

"Konya İmam Hatip Okulu"  adlı çalışmada ise 1951'de Türkiye'de ilk açılan 7 imam hatip okulundan biri olan Konya İmam Hatip Okulu'nun ilk açılışı, binası, idarecileri, öğretmen ve öğrencileri ile okuldaki çeşitli etkinlikler kaleme alınmıştır.  

Konya'daki örgün dini eğitimin tarihsel sürecine değinilen çalışmada, öğrenci sayısı artan okul binası için halkın fedakârlıklarıyla 1953'te inşa edilmesi ve 1954'te merhum Başbakan Adnan Men­deres'in katılımıyla okulun eğitim öğretime açılması incelenmiştir.

Ali Rıza Uğurlu'nun 1952'de vazife başında vefatının ardından Bekir Elam'ın okul müdürü olarak atanması ve Hacı Veyiszade Mustafa Kurucu'nun gayretleriyle okulun daha da geliştiğinin ifade edilen eserde, diğer okullarla aynı müfredatı gördükleri halde o dönemlerde ortaokul ve lise statüsünde sayılmayan İmam Hatip Oku­lu öğrencilerinin mezuniyet sonrası karşılaştıkları problemler belgelere dayanılarak anlatılmaktadır.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından basımı yapılan kitaplar, e-kitap olarak yayınlanmaktadır. 

Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğretmenimiz Ahmet Çelik'i bu önemli çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, Konya Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkürlerimizi iletiyor ve bu eserlerin yeni çalışmalara vesile olmasını temenni ediyoruz.

 

Kitaplara aşağıdaki link üzerinden ulaşılabilir:

https://www.konya.bel.tr/ekitap/

 

 

04-06-202004-06-202004-06-2020

 

Akçeşme Mahallesi Garaj Caddesi No 4 42020 Karatay / KONYA - 0 332 353 30 50

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.