BESLENMENİN OTİZM ÜZERİNE ETKİLERİ PROJESİ TANITIM TOPLANTISI
Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ortaklaşa yürütülen "Beslenmenin Otizm Üzerine Etkileri Projesi"nin Tanıtım Toplantısı, Cumhurbaşkanımızın eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi ve Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk'un katılımları ile 20 Kasım 2019 tarihinde Selçuklu Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.Programın açılış konuşmasını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yaptı. Konuşmasında otizmle ilgili bir taraftan bilimsel araştırmalar yapılırken diğer taraftan da farkındalık oluşturma faaliyetlerinin yürütüldüğünü ifade eden Altay, Selçuklu Otizmli Bireyler Vakfı'nın (SOBE) kuruluş aşamalarından da bahsetti. SOBE'nin yaptıkları çalışmalarla ülke genelinde takip edilen bir kuruluş olduğunu vurguladı.
Sayın Valimiz Cüneyit Orhan Toprak da konuşmasında gerek ülkemizde gerek dünyanın dört bir yanında dezavantajlı gruplara her zaman yardım eden Sayın Cumhurbaşkanımıza ve eşleri Emine Erdoğan Hanımefendiye şükranlarını sunduğunu ifade etti. Otizmin bugün dünya için büyük bir sorun olduğunu söyleyerek bu konuda erken teşhisin önemine vurgu yaptı. Otizmli çocuğu olan ailelere büyük görevler düştüğünü de belirten Sayın Valimiz, Beslenmenin Otizm Üzerine Etkileri Projesinin Tanıtım Toplantısının içeriğine dair bilgi verdi.
Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk da konuşmasına Konya'yı ikinci memleketi olarak gördüğünü, bu şehirde 5 yıl görev yaptığını söyleyerek başladı. Bu toplantının önemine değinerek bugünün tarihi bir gün olduğunu ifade etti. Çocukların hayat sahnesinin her boyutuyla ilgilenilmesi gerektiğini belirten Sayın Bakanımız, otizmle ilgili yapılan bazı çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliğini güncellediklerini söyleyip özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilere yönelik yapılan çalışmalardan da bahsederek "Farklılıklarımız, eğitim dünyamızın zenginliğidir." dedi. Bu alanda yapılan çalışmaları "însani bir görev" olarak niteleyerek tüm katılımcılara teşekkürlerini iletti.
Son olarak kürsüye çıkan Cumhurbaşkanımızın eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi ise Mevlana Hazretleri'nin yurdu Konya'da bulunuyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Her birimizin sadece kendi ailemizin değil, toplum dediğimiz büyük bir ailenin de mensubu olduğumuzun altını çizen Hanımefendi, otizmle yaşamı öğrenmenin, otizmli bireylerin ailelerini ilgilendirdiği kadar diğer insanları da ilgilendirdiğini vurguladı. "Eğitim en temel insan hakkıdır ve bu hakkın ihlali için geçerli hiçbir sebep yoktur. Otizmli bireylerin ayrıştırılmaya değil, bütünleştirilmeye ihtiyacı var" diyerek genç piyano sanatçısı Buğra Çankır'ın da otizmli ama aynı zamanda bir müzik dehası olduğunu söyledi. 'Amerika Hastalıkları Kontrol Etme ve Önleme Merkezi'nin 2012 verilerine göre, otizmin görülme sıklığı 88'de 1'ken günümüzde bu rakamın 68'de 1'e düştüğünü ifade eden Hanımefendi, otizmli çocukların % 90'ında beslenme sorunları görüldüğünü de söyledi. Tıbbi beslenme yaklaşımlarının, otizmli bireylerde olumlu sonuçlar ortaya çıkardığını da belirterek düzenlenen programda emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk'un Emine Erdoğan Hanımefendi'ye günün anısına hediye takdim etti.
Programa Emine Erdoğan Hanımefendi, Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk ve Sayın Valimiz Cüneyit Orhan Toprak'ın yanı sıra, milletvekilleri, ilçelerimizin belediye başkanları rektörler, Bakanlık bürokratları, il müdürleri ve protokolden çok sayıda isim katıldı.
Hanımefendi'nin salondan ayrılmasının ardından Prof. Dr. Necdet Karasu, Prof. Dr. Binyamin Birkan ve Dyt. Yeşim Temel Özcan katılımcılara birer sunum gerçekleştirdi.