Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün her yıl düzenlediği Kur’an’ın Genç Muhafızları Hafızlık Yarışması ve Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışmasının 2017 yılı Türkiye finali 13 Mayıs’ta Konya’da gerçekleştirildi. Selçuklu Mustafa Büyükkaplan İmam Hatip Ortaokulunun organizasyonunu üstlendiği yarışma ve ödül töreni, Konya İl Millî eğitim Müdürlüğünün koordinatörlüğünde ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Mevlana Kültür Merkezinde protokolün katılımları ile yapıldı.
Türkiye’nin dört bir yanından katılan öğrencilerin Kur’an-ı Kerimi ve Ezanı doğru ve güzel okuma performanslarını izlemeye gelen öğretmen, yönetici ve velilerin yanı sıra yarışmaya Konya Milletvekilleri Ahmet SORGUN ve Hacı Ahmet ÖZDEMİR, Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif YILMAZ, Ardahan Üniversitesi Rektörü Mehmet BİBER, Konya İl Millî Eğitim Müdürü Mukadder GÜRSOY Selçuklu Kaymakamı Sabit KAYA da katıldı. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Eğitim Ortamlarının ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanı Mehmet Nezir GÜL ve Şube Müdürü Ömer ŞENGÜL’ün de katıldığı yarışma, Selçuklu Mustafa Büyükkaplan İmam Hatip Ortaokulu 7. Sınıf öğrencisi Raif AKBAŞ’ın Kur’an tilavetiyle başladı.
İstiklâl Marşımızın okunmasının ardından protokol konuşmalarına geçildi. İlk olarak söz olan Konya İl Millî eğitim Müdürü Mukadder GÜRSOY, misafirleri selamlayarak yarışmada emeği geçenlere tek tek teşekkür etti. İmam hatip ortaokullarının ve liselerinin Konya’daki mevcut durumuna kısaca değinen GÜRSOY, konu ile ilgili sayısal verilere yer verdi. Konya’da 168 imam hatip ortaokulunda toplam 49.107 öğrencinin öğrenim görmekte olduğunu ve bu sayının Konya’daki toplam öğrencilere oranının da %36 olduğunu belirten GÜRSOY, 57 imam hatip lisesinde 27.368 öğrencinin öğrenim görmekte olduğunu ve bu rakamın da toplam öğrencilere oranının %26 ettiğini ifade etti.
Konya’nın imam hatip okulları ile ilgili mevcut durumu belirten sayısal verilerin ardından İslam dinine hizmet etmek için yapılacak çok işin olduğunu vurgulayan GÜRSOY, “Etrafımızda ulaşamadığımız binlerce insan var. Bu anlamda Kur’an’ı yaşam biçim haline getirmiş hoş sedalı gençler yetiştirmek ve insanları İslam’a davet etmek, onu anlamaya çağırmak hepimizin görevi olmalı” diyerek yapılan organizasyonun önemine değindi. Ümmetin yegâne ümidi olan bu ülkenin gençlerini bu coğrafyanın dertlerine ilaç olmak üzere hep birlikte yetiştirmek durumunda olduğumuzu belirten GÜRSOY, “Bu yarışmanın Konya’da yapılması için bizleri görevlendiren başta Din Öğretimi Genel Müdürümüz Sayın Nazif YILMAZ Bey’e, programın organizasyonunu üstlenen Mustafa Büyükkaplan Hafız İmam Hatip Ortaokulu yönetici ve öğretmenlerine, salonu tahsis eden Konya Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyor, genç hafızların öğretmenlerini ve ailelerini de ayrıca tebrik ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.
İkinci olarak konuşmalarını yapan Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif YILMAZ, Hz. Mevlana’nın şehrinde olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek 32 yıldır devam eden geleneksel etkinliğimize ev sahipliği yaptığı için Konya’ya ve emeği geçenlere tek tek teşekkürlerini iletti. Milli Eğitimi Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün Kur’an kıraati, tilaveti ve hıfzı ile ilgili geçmişte yürüttüğü çalışmaları ana hatlarıyla özetleyen YILMAZ, ülkemizde üç yıldır sistemli bir şekilde uygulanan örgün eğitim ile birlikte yürütülen hafızlık uygulamasının elde ettiği başarılara dikkat çekti ve bu çalışmayı daha nitelikli hale getirmek için alınan karar gereği Türkiye’deki iki okulda hafızlık ile ilgili özel bir kütüphane kuracaklarının müjdesinin verdi. Bu okullardan birinin programa ev sahipliği yapan okul olacağını diğerinin ise İstanbul Üsküdar’da Şehit Ragıp Ali Bilgen İmam Hatip Ortaokulunun olacağının müjdesini veren YILMAZ, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün burada liseli öğrencilerin katıldığı hafızlık yarışmasına şahit olacaksınız ama Allah’ın izniyle önümüzdeki yıl imam hatip ortaokulu düzeyindeki çocuklarımız için de bu anlamda bir yarışmayı başlatacağız. 3 yıldır devam eden bu çalışmada özellikle 2610 öğrenci proje kapsamında bulunmaktadır.” Yarışmaya katılan her öğrencinin gönlümüzün birinci olduğunu belirten YILMAZ yarışmaya katılacak öğrencilere başarılar diledi.
Üçüncü olarak söz alan Konya Millet Vekili Hacı Ahmet ÖZDEMİR, bir tatil gününde Kur’an’ın çağrısına kulak vererek yarışamaya eşlik eden bütün misafirlere, salona teşriflerinden dolayı teşekkür ederek söze başladı. Ardından sizleri “Asr-ı Saadet” yıllarına götürmek istiyorum, diyerek Uhud Savaşı’nda yaşanan ve Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Kur’an’ın ezberlenmesinin önemini ifade eden bir olayı nakletti. Erkek öğrencilerimizin yanı sıra kız öğrencilerimizin de hafızlık çalışmalarına katılması gerektiğini ve bu konuda pek çok çalışma ve projenin de yapılabileceğini belirten ÖZDEMİR, yarışmada emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek sözlerinin noktaladı.
Konuşmaların ardından yarışmanın seçici kurul başkanı aynı zamanda Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu başkanı Prof. Dr. Osman ŞAHİN yarışma şartnamesini açıkladı. Önce hafızlık yarışmasının, ardından da ezan okuma yarışmasının icra edildiği programda her bir alanda yarışan 10 öğrenci arasından dereceye giren ilk üç öğrenciye ve öğretmenlerine protokol üyeleri tarafından hediye takdimi yapıldı.
Kur’an’ın Genç Muhafızları Hafızlık Yarışmasında Dereceye Giren Öğrenciler:
1. Fatih POLAT, İstanbul, Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi.
2. İsmail ALBAYRAK, Rize-Güneysu, Kaptan Ahmet Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi.
3. Yunus Emre AĞVERANLI, Erzurum, Pasinler Anadolu İmam Hatip Lisesi.
Genç Bilaller Ezan Okuma Yarışmasında Dereceye Giren Öğrenciler:
1. Mehmet KORKUSUZ, İstanbul, Güngören Ticaret Odası Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi.
2. İsmail SOLUK, Çorum-Bayat, Şehit Yakup Kozan Anadolu İmam Hatip Lisesi.
3. Halil İbrahim BAYSAN, Eskişehir-Odunpazarı, Yunus Emre Anadolu İmam Hatip Lisesi.