Millî Eğitim Bakanlığı Başöğretmen Toplantı Salonunda Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilen törene, Bakan Yardımcılarımız Sayın Ömer Faruk Yelkenci ve Sayın Nazif Yılmaz ile Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Ali Karagöz katıldı.
Törende konuşan Bakan Yardımcımız Sayın Yelkenci, sözlerine yarışmaya katılan tüm öğrencilere teşekkür ederek başladı. Yarışmayı ahilik bağlamında değerlendiren Yelkenci, "Bizim devlet geleneğimizde Ahilik teşkilatı, devletin sivil kurucularındandır. Selçuklu Devleti'nde de Osmanlı Devleti'nde de kuruluş kodlarını ortaya koyan zümre arasında yer almıştır." ifadelerini kullandı.
Yelkenci, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bu anlamda, bugün de meslek liseleri üzerinden düşünecek olursak, meslek erbabına hammadde temininden diğer birçok hususa kadar yardımcı olan teşkilat; meslek gruplarını disipline etmiş, geleneğini muhafaza etmiş, niteliksiz üretimden meslek erbabını, niteliksiz üründen de toplumu korumuştur. Bu yapı, tarihsel süreçte ahlak çerçevesinde çalışan dürüst zanaat erbabını da gayriahlaki rekabetten korumuş ve bundan men etmiştir. Bunu da tüm meslekler için oluşturdukları geleneksel standartlarla sağlamışlardır."
Ahilerin Anadolu'da güçlü bir kuruluş olarak bir yandan ekonomik hayatı organize ederken diğer yandan da zanaat ve ticarete millî ve manevi değerler ile ahlakı bir elbise olarak giydirdiklerini söyleyen Yelkenci, "Kısaca aileyi, medeniyetimizdeki fütüvvet anlayışının İslam medeniyetindeki fütüvvet anlayışının Türk kültür ve medeniyetinde kendine özgü karşılığı ve devamı olarak ele almak mümkündür." diye konuştu. Yelkenci, "Asıl amacı sermaye ile devlet ve millet arasında düzeni sağlayan, ahlak kurallarını işleten bu mesleki ahlak teşkilatının önemli özelliği, yardımlaşma ve başkalarını düşünme üzerine kurulu manevi bir nizamın tesisi gayesini takip etmiş olmalarıydı." dedi.
Yelkenci şu bilgileri paylaştı:
"Ahilik teşkilatının, Ahiliğin önemli kahramanlarından biri de tarihte Ankara'nın sultanı ve aynı zamanda Ahi Sultan olarak anılan Hacı Bayram Veli'dir. Hacı Bayram Veli aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal'in Ankara'ya geldiğinde ilk ziyaret ettiği ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluş dönemlerinin başlandığı nokta olarak da bu önemini aslında cumhuriyetimizin kurucuları tebarüz ettirmişlerdir. Hacı Bayram Veli daima sosyal hayatın içinde olmuştur. O herkese kendi emeğiyle geçinme konusunda en güzel rol modellerden birisi olmayı başarabilmiştir. Yine Hacı Bayram Veli, kendisine özel bir işinin olmasına önem veren ve bu şekilde üretime katkı sağlayan bir girişimci olarak bilinir. Böyle bir güçlü mirasın, böyle bir güçlü ve zengin bir zeminin üzerinde mesleki teknik eğitim çalışmalarımızın elbette ki istifade edeceği çok şey olduğunu biliyor ve bu noktada mesleki ve teknik eğitim genel müdürlüğümüz bu farkındalıkla, bu bilinçle çalışmalarını yürütüyor."
Bakan Yardımcısı Sayın Yılmaz da öğrencilere Ahilik ve fütüvvet konusunun önemine işaret ederek söz konusu kavramların geçmişten günümüze bir yol haritası anlamı taşıdığını kaydetti.
Yılmaz, "Ahlat'taki Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde "Maziden Atiye Ahlat" projesi uygulanıyor ve her hafta bir grup öğrenci orada ağırlanıyor. Bu afişleri de orada sergileyeceğiz. Her hafta Türkiye'nin farklı illerinden gelen öğrencilerimiz bu afişleri görecekler. Ayrıca şöyle bir çalışma yapacağız: Afiş çalışmalarını orada her bir masadaki öğrenciler yorumlayıp birbirleriyle paylaşacak. Dolayısıyla bu yapılan çalışma aslında Türkiye'mizdeki birçok öğrencimizin istifadesine sunulacak." diye konuştu.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Karagöz de yaptığı konuşmada, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları bünyesinde düzenlenen "Girişimcilik ve Fütüvvet" temalı afiş yarışması ile gençlerin sosyal ve kişisel gelişimlerine katkıda bulunarak girişimcilik bilinci ve fütüvvet anlayışı konusunda farkındalıklarını artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Karagöz şunları söyledi:
"Ahilik ve fütüvvet anlayışının toplumumuzun özü olduğunu, hiçbir zaman vazgeçilmez olduğunu, her biriyle toplumumuzun yaşam tarzı olduğunu daha da yüksek sesle ortaya koymak istiyoruz. Bu vesileyle geçtiğimiz yıl, Ahilik ve girişimcilik seçmeli dersini başlattık. Bu yıl da fütüvvet seçmeli dersini okullarımıza başlatmış olduk. Ahilik ve fütüvvet ahlakını biz mesleki ve teknik eğitimde doğal bir kalite güvence sistemi olarak görüyoruz."
Konuşmaların ardından yedi yüzden fazla başvuru arasından değerlendirmeye alınan eserlerden dereceye girenler ödüllendirildi.
Yarışmada Ankara Etimesgut Satı Kadın Mesleki Teknik Anadolu Lisesinden Elanur Dertli, birincilik; Sakarya Arifiye Mesleki Teknik Anadolu Lisesinden Zeynep Nisa Değirmenci ikincilik ve Malatya Şehit Gökhan Ertan Mesleki Teknik Anadolu Lisesinden Serdar Yüksel, üçüncülüğe layık görülerek ödüllerini aldı.
Törene Bakan Yardımcılarımız Sayın Ömer Faruk Yelkenci ve Sayın Nazif Yılmaz, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Ali Karagöz, İl Milli Eğitim Müdürümüz Murat Yiğit ve Müdür Yardımcımız Tayyip Sarı ile protokol üyeleri katıldı.
Program, katılımcıların afişlerden oluşan sergiyi gezmesinin ardından sona erdi.