KONYA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

OSMANLI TÜRKÇESİ İLE YAZILAN BELGELER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

  Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü Bünyesindeki   OSMANLI TÜRKÇESİ İLE YAZILAN BELGELER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
OSMANLI TÜRKÇESİ İLE YAZILAN BELGELER GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR

   Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek maarif tarihimize ışık tutacak bir çalışmayı hayata geçiriyor. Müdürlüğümüze bağlı kurum ve okulların arşiv ve kütüphanelerinde muhafaza edilen Osmanlı Türkçesi ile yazılmış belge ve eserler, elektronik ortama aktarılıyor.

   Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder GÜRSOY, il genelinde gerçekleştirdiği okul ziyaretlerinde, okulların arşivlerinde var olan Osmanlı Türkçesi ile yazılmış belgelerin yok olmaya yüz tuttuğunu görünce bu projeyi hayata geçirmeye karar verdiklerini bildirdi. Pek çok belgenin yırtılmış, çeşitli sebeplerle tahrip olmuş olduğunu söyleyen GÜRSOY, daha önce Milli Eğitim camiasında bu kapsamda ve bu şekilde yapılmış bir çalışmanın olmadığını söyledi.

  İlk olarak işe kendilerine bağlı tüm okullara resmi bir yazı göndererek arşivlerde var olan bu belgeleri istemekle başladıklarını bildiren GÜRSOY,  daha sonra bu yazma ve matbuu eserlerin elektronik ortama geçirilme çalışmasını başlattıklarını sözlerine ekledi.   GÜRSOY, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

  Bu kapsamda tespit edilenOsmanlı Türkçesi ile yazılmış, eğitim öğretim açısından “tarihi belge” niteliği taşıyanöğrenci künye ve kayıt defterleri, öğretmen özlük dosyaları,nüfus kayıtları, mezuniyet belgeleri, memur sicil kayıtları,imtihan kayıtları,kurum veokullara ait eski resimlerve okul kütüphanelerinde bulunan Osmanlıca yazma ve nadir matbu eserler elektronik ortama aktarılacaktır. Aktarma işlemleri, Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleşecektir.İlk olarak Konya İl Millî Eğitim Müdürlüğü Özlük Arşivinde bulunan Osmanlı’nın son dönemi ile Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Konya’da öğretmenlik yapmış 250 emekli öğretmenin özlük dosyası ile işe başlanılmıştır.

   Bunun akabinde;

   1889’da açılan Konya Lisesi ve 1901’de açılan Konya Sanayi Mektebi (Endüstri Meslek Lisesi) gibi okullarımızda bulunanöğretmen ve öğrencilerimize ait Osmanlıca evraklarla; 1924 yılında açılan Konya İmam Hatip Lisesi gibi 31 ilçemizde okul kütüphanelerinde bulunan Osmanlıca yazma ve matbu eserler elektronik ortama aktarılacaktır.

   Ayrıca zamanla yıpranan eserlerin de bakım ve onarımı Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü tarafından yapılarak uzun süre korunması sağlanacaktır.İleriki aşamalarda araştırmacıların hizmetine sunulacak olan bu çalışma, Eğitim ve Maarif tarihimize ışık tutacağı gibi eğitim camiamıza da iyi bir örnek olacaktır.    Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğünün yapılacak olan yeni yerine taşınmasının ardından, mevcut yere bir eğitim müzesinin açılması planlanmaktadır.

  Müdürlüğümüzün ulaşabildiği Cumhuriyetin ilk yıllarında Osmanlı Türkçesi ile yazılmış bu belgeler, başta öğrenciler olmak üzere ilgi duyan tüm halkımızın hizmetine bu müzede sunulacaktır.

   Böylelikle öğrencilerimizin Osmanlı Türkçesine olan ilgilerini daha da artırmış olacağız. Bir anlamda bu neslin yüzlerce yıl üç kıtada adaletle hüküm süren ecdadıyla buluşması daha kolay hale gelecektir.

   Açılacak bu müze, Osmanlı Türkçesi öğrenen ve öğrenmek için çaba gösteren herkesin en önemli mekânlarından birisi olacaktır. Türk dili ve tarihi açısından önemi büyük olan Konya’mızda, böyle bir hizmetin sunuluyor olması, şehrin ruhuna uygun bir çalışma olarak yerini alacaktır. 

Akçeşme Mahallesi Garaj Caddesi No 4 42020 Karatay / KONYA - 0 332 353 30 50

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.